مقایسه پارامتر‌های ژنتیکی صفت تولید شیر 305 روز گاو‌های شیری استان اصفهان با استفاده از مدل‌های حیوانی مختلف

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشگاه یاسوج

2 استادیار ژنتیک و اصلاح نژاد دام، گروه علوم دامی، دانشگاه یاسوج

چکیده

هدف از این پژوهش مقایسه مدل­های حیوانی مختلف در برآورد پارمترهای ژنتیکی صفت تولید شیر گاوهای شیری استان اصفهان بود. از رکوردهای 21346 رأس گاو شیری متعلق به 28 واحد گاوداری که طی 20 سال جمع آوری شده بودند، برای برآورد مؤلفه‌های (کو)واریانس، وراثت‌پذیری و تکرارپذیری صفت تولید شیر استفاده شد. داده­ها توسط سه مدل مختلف آنالیز گردید. در مدل اول رکوردهای تولید شیر سه دوره شیردهی اول هر کدام به طور جداگانه توسط یک مدل حیوانی یک متغیره آنالیز شد. در مدل دوم رکوردهای این سه دوره شیردهی توسط مدل تکرار رکورد و در مدل سوم این رکوردها توسط یک مدل سه متغیره آنالیز شدند. تعداد رکوردهای مورد استفاده برای دوره‌های شیردهی اول، دوم و سوم به ترتیب 21346، 20828 و 12579 بود. وراثت­پذیری صفت تولید شیر در دوره‌های شیردهی اول تا سوم در مدل یک متغیره به ترتیب 27/0، 20/0 و 19/0 و در مدل سه متغیره 30/0، 23/0 و 22/0 برآورد گردید. وراثت‌پذیری و تکرارپذیری صفت تولید شیر در مدل تکرار رکورد نیز به­ترتیب 24/0 و 49/0 محاسبه شد. با استفاده از مدل سه متغیره، همبستگی‌های ژنتیکی افزایشی و محیطی بین دوره­های شیردهی اول و دوم، اول و سوم، دوم و سوم به ترتیب 91/0، 86/0، 97/0 و 36/0، 31/0، 41/0 برآورد شد. همبستگی فنوتیپی بین این دوره‌ها نیز به ترتیب 50/0، 45/0 و 53/0 برآورد گردید. همه همبستگی‌های ژنتیکی افزایشی، محیطی و فنوتیپی برآورد شده مثبت بودند. همبستگی‌های ژنتیکی افزایشی، محیطی و فنوتیپی بین دوره­های شیردهی متوالی (اول و دوم، دوم و سوم) بیشتر از دوره­های غیر متوالی (اول و سوم) بودند. استفاده از مدل چند متغیره علیرغم هزینه و زمان محاسباتی زیاد آن، به­دلیل در نظر گرفتن اثر حذف حیوانات و در نتیجه دقت بیشتر، برای برآورد پارامترهای ژنتیکی صفت تولید شیر مناسب‌تر می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات