به منظور بررسی اثر جایگزینی ویتامین کولهکلسیفرول با 1-آلفاهیدروکسیکولهکلسیفرول بر عملکرد مرغهای مادرگوشتی این مطالعه درقالب طرح بلوک کاملاً تصادفی با تعداد 288 قطعه مرغ مادرگوشتی سویه راس 308 از سن 57 تا 70 هفتگی در 6 تیمار و 4 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شاملIU/kg 3500 ویتامین 3D، 3IU/kg D3340 +10گرم در تن 3D(α(OH1، 3IU/kg D3300 +5/12گرم در تن 3D(α(OH1، 3IU/kg D3260 + 15 گرم در تن 3D(α(OH1، 3IU/kg D3180 + 20 گرم در تن3D(α(OH1 و تیمار کنترل منفی (بدون کولهکلسیفرول) بود. اختلاف بین میانگین تولید تخممرغ در کل دوره آزمایش بین تیمارهای مختلف معنیدار بود و مرغهای تغذیه شده با 20 گرم در تن 1- آلفا هیدروکسیکولهکلسیفرول دارای پایینترین میانگین تولید تخممرغ نسبت به تیمارهای شاهد و گروههای تغذیه شده با سطوح 10، 5، 12 و 15 گرم در تن 1- آلفا هیدروکسی کوله کلسیفرول بود. به علاوه اختلاف معنیداری از نظرصفات تولیدی بین گروه کنترل منفی و سایرگروههای آزمایشی مشاهده شد (05/0>P). میانگین وزن تخممرغ، وزن مخصوص تخممرغ، تلفات اولیه، میانی، انتهایی جنین و تخممرغهای نوکزده تحت تأثیر معنیدار منبع ویتامین D قرار نگرفت (05/0<P). تفاوت معنیداری از لحاظ جوجهدرآوری، تلفات اولیه و انتهایی جنین بین تیمارکنترل منفی و سایر تیمارها وجود داشت (05/0>P). نتایج این آزمایش نشان دادکه جایگزینی مکمل 1- آلفا هیدروکسیکولهکلسیفرول به جای کولهکلسیفرول اثر سودمندی بر تولید تخممرغ،کیفیت پوسته و درصد جوجهدرآوری ندارد. با توجه به نتایج به دست آمده از بررسی صفات مختلف به نظرمیرسد مقادیرکافی ویتامین 3 Dدر جیره مرغهای مادر آنها را قادر میسازد تا به صورت مطلوبی 3D2(OH)25,1 را مورد سوختو ساز قرار دهند.