بررسی اثر گیاه خرفه (Portulace oleracea) بر عملکرد رشد و خصوصیات لاشه بلدرچین ژاپنی

10.22077/jlr.2012.165

چکیده

گیاه خرفه یکی از غنی­ترین منابع گیاهی دارای اسید­های چرب امگا 3 می­باشد و مواد آنتی اکسیدان و عناصر معدنی متعدد در بخش‌های مختلف این گیاه وجود دارد. این آزمایش به منظور ارزیابی اثرات گیاه خرفه بر عملکرد بلدرچین ژاپنی انجام گردید. در این آزمایش تعداد 180 جوجه بلدرچین ژاپنی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار و 4 تکرار (15 قطعه‌ای) از سن 1 تا 42 روزگی مورد آزمایش قرار گرفتند. گروه‌های آزمایشی شامل 1) شاهد (بدون استفاده از گیاه خرفه)، 2) شاهد + 5/1 درصد گیاه خرفه و 3) شاهد + 3 درصد گیاه خرفه بودند. در سن 42 روزگی از هر تکرار دو قطعه بلدرچین نر به صورت تصادفی انتخاب و پس از کشتار، میزان وزن لاشه قابل طبخ، وزن ران­ها، سینه، کبد، سنگدان و قلب به صورت درصدی از وزن بدن محاسبه شدند. وزن نسبی قلب در پرندگانی که گیاه خرفه دریافت کرده بودند به طور معنی‌داری نسبت به پرندگان تیمار شاهد افزایش یافت (05/0P<). در ارتباط با دیگر صفات لاشه اختلاف معنی­داری مشاهده نشد. استفاده از گیاه خرفه موجب افزایش معنی­داری بر عملکرد بلدرچین­های ژاپنی شد. بر این اساس، بالاترین مقدار افزایش وزن و بهترین ضریب تبدیل غذایی در گروه­های آزمایشی حاوی گیاه خرفه حاصل گردید (05/0P<).

کلیدواژه‌ها